Nevoia de a găsi prin cercetare inovare substanțe active care să stimuleze din interior producerea de colagen, a pornit din două imperative majore:
– distrucția calitativă și cantitativă a colagenului dermic (dar și a celui din pereții capilarelor de sânge) reprezintă procesul cel mai important și cel mai emblematic din cadrul îmbătrânirii cutanate, fie că este vorba despre îmbătrânirea intrinsecă sau extrinsecă,
– înlocuirea colagenului distrus cu unul de proveniență animală (aplicat topic) este iluzorie, din cauza moleculei mari cu care avem de a face (un polimer natural, proteină cu structură de triplu helix).
Trebuie precizat faptul că pentru prevenția și tratamentul cosmetic al îmbătrânirii cutanate este decisivă pista de cercetare privind găsirea de stimulatori pentru fibroblastul dermic (celula ce sintetizează colagen, elastină și acid hialuronic – adică moleculele cheie în lupta antiaging).
Între activele stimulatoare ale sintezei de colagen prezentate în acest capitol, un rol central îl ocupă peptidele de sinteză. Iată care sunt argumentele în favoarea acestei noi stategii:
– peptidele sunt molecule mici, uşor penetrabile la nivel cutanat, sau dirijabile prin vectorizare, eventual atașate la acidul palmitic pentru a le crește solubilizarea în piele,
– ele pot fi sintetizate spre a deține o acţiune ţintită, programată,
– structura de peptid este una agreată de celulele umane, iar majoritatea celulelor cutanate (ex. keratinocite, fibroblaşti, melanocite) deţin receptori membranari pentru molecule de tip peptidic,
– cele mai active dintre ele sunt izomerii levo, care totodată, sunt şi non-imunogenici.
Peptidele obținute prin sinteză pot fi implicate în acţiuni biologice precum: modularea şi comunicarea intercelulară, proliferarea și migraţia celulară, inflamaţia nespecifică, angiogeneza, melanogeneza, dar şi sinteze de proteine (ex. colagen). Capitolul prezintă o sistematizare sub formă de tabel a peptidelor cosmetic-active.
CELELALTE CAPITOLE